Praktijk examen

Om praktijk examen te kunnen doen moet je in het bezit zijn van je theorie B certificaat. Daarnaast moet je 17 jaar zijn. Slaag je voor je 18e jaar dan moet je onder begeleiding van een coach rijden om ervaring op te doen.

Het examen vraag ik niet eerder aan dan wanneer ik denk dat je voldoende opgeleid bent om te kunnen slagen! Het examen wordt door de Autorijschool aangevraagd bij het CBR.

Daarnaast moet je beschikken oven een geldige gezondheidsverklaring, waarin je aangeeft dat je lichamelijk en geestelijk in staat bent om zelfstandig aan het verkeer te kunnen deelnemen. In het kader van de privacy moet je die zelf inkopen bij het CBR. Dit doe je via ‘mijncbr’ of via de button hier op de website.

Zodra het examen is aangevraagd ontvang je van het CBR een mail met daarin de oproepkaart en een zelfreflectieformulier. Het reflectieformulier vul je voor het examen in en wordt na het examen met je besproken.

Het examen

Het examen rij je in de lesauto waarin je les hebt gereden.

Afhankelijk van het soort examen duurt een normaal examen 45 minuten. Hoe ziet het examen er uit:

  • Kennismaken met je examinator
  • Ogentest door het lezen van een kenteken
  • Een aantal vragen over de auto (motor, banden of interieur. Dit leer je tijdens een rijles)
  • Twee bijzondere verrichtingen
  • In- en uitvoegen
  • Ongeveer 10 minuten met navigatie rijden
  • En natuurlijk tijdens de rit laten zien dat je alles onder controle hebt en dat je na het slagen zonder hulp van een instructeur of examinator veilig los kunt

 

Na de rit krijg je direct van je examinator te horen of je geslaagd bent. Hier wordt ook het door jou ingevulde zelfreflectieformulier besproken. Ben je geslaagd dan ga je vervolgens op het gemeentehuis je rijbewijs aanvragen.

Hoe het examen werkt lees je hier.

Let op:
Ga niet eerder rijden wanneer je het rijbewijs in je bezit hebt!

Ben je nog geen 18 jaar dan mag je alleen met een begeleider rijden!